perjantai 17. lokakuuta 2014

Ale! Erikoistarjous!

Tuossa tutkin vanhoja posteja ja mietin hetken miten tilanne on muuttunu siihen hetkeen nähden.. Yksin ollessa on ollu vähä tiukkaa varsinkaan ko oo töitä.. Ois ees toinen ni vois tehä ees pikkuhommia ja siten vähä kerryttää säästöä.. Mutta on täs huomannu et jos yhtenä viikkona pihistelee (nykyään ko tyttö on isällään) ni voi seuraavana viikkona ostaa vähän hyvää molemmille.. Ja ei muksun kanssakaa tarvi oikeestaan paljoa laskea hiluja kaupan kassalla.. Mullon varastossa pulloja pula-aikaa varten (arviolta n.30e), pari pilttipurkkia joista toisessa on hilut ja toisessa setelit ja kaksi tiliä joista toiselle ei ole korttia mutta siellä on säilyny joskus siirretty hätävara jo kolmatta kuukautta! Musta on tullu hamsteri joka varmistaa etten jouvu kuseen yhen kahvipaketin takia ihan vaan ko en ite kahvia juo..

Siinä onki sit säästäny aika paljon.. Kahvin juonti on loppunu koska maha ei kestä puoltakaan kuppia.. Tupakointi on vähentyny huomattavasti (paitti nyt jos on ollu kyläilemässä nii sillo on palanu enemmän ko laki sallii, mut neki polttamiset on budjetoitu) ja alkoholia tuu nautittua edes sitä paria kertaa kuussa yhtä.. Totesin olevani huono alkoholisti ko kalja, jonka ostin saunakaljaksi, o säilyny kaapissa kohta viikon.. Sit ruokapuolella on huomannu et menee tosi paljon hukkaan ko menee vanhaksi tai ei kelpaakkaan.. Parasta on tehdä mausteetta kaikki ruuat jollon voi lisätä mausteet joka annokseen erikseen eikä kyllästy yhteen ruokaan niin nopeasti.. Eikä pahemmin tarvi ostaa mausteitakaan ko ei niitä paljoa mene.. Voi sitten pari kertaa kuussa tehä jotain tosi hyvää evästä vähän kalliimmalla..

Porukat toi perunoita ja nyt pitäsi kokeilla mitä kaikkea niistä saa irti.. Vatsa toimii paremmin nyt kun voi jättää makaronit ja sellaset pois eikä tarvi kaupasta muistaa ostaa perunoita.. Ko alkaa kyllästyttää ni lisää vaan vähän porkkanaa ja taas menee.. Pitäsi kattella lohkoperunamaustetta joka ei ois niin pirun suolasta ko ei itelle enää paljoa suola maistu.. Jos haluttaa suolaa nii sitä saa purkista.. Erinäiset perunaruuat on kyl ihan hyviä kun vaan jaksaa tehdä.. Ja siinä säästää aika paljon vaikkei makaroni oo kovin kallista mut perunat on ilmasia (paitti se työ mitä pitää nähä niitten eteen) ja porukoilla on kuulemma yli omien tarpeiden joten kuskasi meille osan! Oi kiitos ihanat vanhemmat.. 

Pihistelijän vinkkinä kannattaa ostaa kaupasta isoja määriä kerralla.. Tietenkin pitää silmällä kilohintaa (huomasin et 700g paketti jauhelihaa makso kilolta enemmän kuin 400g) ja tarjouksia.. Ite oon opetellu vähän lihoista mitkä on halpoja joita voi pikasesti bongailla -30% osastolta eikä tarvi varmistella hintoja siinä samalla.. Mullon tiedossa halvin jauheliha ja halvimmat suikaleet kanassa ja possussa.. Kalaa tulee ostettua välillä, pitäsi pyrkiä syömään sitäkin enemmän ko ei se nyt niin kallista olekkaan.. Mie saatan joku päivä ostaa puolikkaan lohen ihan vaan koska -30% lappu... Sinä päivänä kun osan laittaa kerman kanssa uuniin siksi päiväksi, niin kannattaa uunittaa loppukin ja ostaa samalla perunasipulisekotusta ja kermaa lohikiusaukseen jonka voi pakastaa tulevaa varten.. Yhestä kalasta saa kuitenkin aika paljon tehdyksi ja se 15e ei pahalta tunnu jos siitä 3-6 ateriaa saa.. Makaronilaatikkoakin on tullu tehtyä isoissa satseissa.. Ehkä ärsyttävin puoli on vuokien vähyys joten on pitäny ostaa alumiinivuokia pakastamista varten, mutta ne on helpompi pinota ja merkitä sisältö.. Tavallaan se on kyllä kallista mut ruuan määrään suhteutettuna miusta tuntuu ainakin paremmalta vaihtoehdolta ostaa ne vuuat, entä tehä joka päivä ruoka eikä pitää säilössä pahan päivän varalle syötävää..

Tiivistelmänä voisi heittää muutamat pihistelijän pointit:
- Tee ruokaa mikä täyttää (perunaa, lihaa, kalaa, monivilja/ruisleipää etc.)
- Tee vain sen verran mitä syöt tai korkeintaan pariksi päiväksi, ruokaan kyllästyy helposti ja loppu menee roskiin
- Kannattaa tutkia erilaisia reseptejä ja opetella valmistamaan uusia ruokia
- Makaronilaatikko ja kiusaukset on halpoja ja helppoja säilyttää pakkasessa
- Tee pakastettavat ruuat isoissa satseissa, niistä voi syyä sinä päivänä yhden aterian ja loput pakastaa
- Tutki kaupasta siulle sopivimmat ainekset ja hinnat jo etukäteen niin ei tarvi välttämättä laskeskella hiluja hyllyn välissä
- -30% laput
- Ei passaa nirsoilla!
- Kerää pullot johonkin mihin ne voi "unohtaa" hätävaraksi

Tuollasilla ohjeilla sitä itte on nyt pärjänny pienitulosena ja on jonkun kympin saanu säästettyä omilla valinnoilla.. Kattoo sitten miten maalima muuttuu kun toinen aikunen tulee tähän talouteen.. Pitää opetella sen allergiat jotka voi osittain rajottaa ruokia mut vaihtoehtoja löytyy.. Samalla kulutki lisääntyy mut jospa sitä sais ite lopetettua kaikki turhuudet ja laajennettua tuota kokkaustaitoa.. Mut sitä pitää kattoo mitä tulevaisuus tuo tullessaan.. Nyt on ollu aika huoleton olo kesän jälkeen kun sai talouden kuntoon eikä tarvi koko ajan laskea miten elää huomiseen ja mitä muksun kans syyään..

-Haaveilee töistä ja mukavasta tulevaisuudesta-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti